Kosttillskott för inre välmående

Kosttillskott för inre välmående

Själslig frid och inre lugn är något många av oss strävar efter i dagens stressiga samhälle. Medan meditation, mindfulness och andra mentala övningar kan hjälpa till att uppnå detta. Även kosttillskott kan vara ett användbart komplement för att främja sinnesro och balans. Det är viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte bör ersätta en hälsosam livsstil, inklusive en balanserad kost och regelbunden motion, men de kan definitivt bidra till att stödja ditt välmående på många olika sätt. Här ger vi några tips på kosttillskott som kan stötta ditt välmående.

Omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror som EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) finns i fet fisk som lax och sardiner, samt i kosttillskott. Dessa fettsyror har visat sig ha en positiv effekt på sinnesro och kan minska ångestnivåer. Många får inte i sig nog mycket av den viktiga Omega 3 genom kosten.

Ashwagandha

Ashwagandha är en ört som används inom traditionell ayurvedisk medicin för att minska stress och ångest. Studier har visat att ashwagandha kan hjälpa till att sänka kortisolnivåerna, vilket är ett stresshormon.

Magnesium

Magnesium är en viktig mineral som spelar en roll i avslappning av muskler och nervsystemet. Många människor har brist på magnesium, och ett tillskott kan hjälpa till att förbättra sinnesro och sömnkvalitet. Det finns flera olika sorter av magnesium och de har lite olika effekt och egenskaper. Var noga med att läsa vad just den sort magnesium du köper innehåller och se om den ger den önskade effekten på dig.

Ginseng

Ginseng är en ört som har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden. Det sägs kunna öka kroppens motståndskraft mot stress och främja mentalt välmående.

L-teanin

L-teanin är en aminosyra som finns naturligt i te, särskilt grönt te. Det kan hjälpa till att öka avslappning och minska ångestnivåer genom att påverka hjärnans neurotransmittorer.

Valerianrot

Valerianrot är en ört som har använts för att behandla sömnlöshet och ångest. Den kan bidra till att främja djupare sömn och öka känslan av lugn.

B-vitaminer

B-vitaminer, särskilt B6, B9 (folat) och B12, spelar en viktig roll i nervsystemets funktion. Ett tillskott av B-vitaminer kan hjälpa till att upprätthålla en balanserad mental hälsa. B-vitaminer är mycket viktiga och det finns fler och fler studier som visar att brister på olika b-vitaminer kan vara en orsak eller bidragande orsak till flera sjukdomar.

D-vitamin

D-vitamin är en vitamin som är svår att få i sig tillräckliga mängder av speciellt för oss som bor i Sverige. För att få nog med d-vitamin behöver man vistas i sol utan solskydd och exponera minst 80% av kroppen i 20 minuter under tiden 11-15 och till det behöver även UV-index vara minst 3. D-vitamin kan ge energi, bättre immunförsvar, bättre mående (många med vårdepressioner tex behöver ordentligt tillskott av d-vitamin).